Bel voor vragen
073-6566402
  • RV 5 jaar - RijkenVermaat

RV 5 jaar

RijkenVermaat verlegt grenzen voor meer natuur (acceptatie)

Elke paardenbloem tussen de tegels, bijtjes op wilgenkatjes langs de waterkant en brandnetels in het park. Voor RijkenVermaat is alles wat leeft en beweegt natuur. Toch heeft niet alles wat leeft en beweegt evenveel natuurwaarden. Zo heeft een ruige berm voorkeur boven een strak biljardlaken van gras en hebben inheemse beplanting voorkeur boven laurier. Hoe meer leven hoe meer waarden (en biodiversiteit)!

Terugkijkend op 5 jaar RV zijn we bij elk project op zoek gegaan naar een zo natuurlijk mogelijk ontwerp. Tijdens deze zoektocht kwam natuuracceptatie als begrip naar voren. Hoe natuurlijk kunnen we het ontwerp tekenen en waar ligt de grens? Bij Groen Van Prinstererlaan in Waalwijk hebben we het onderzocht door drie varianten te tekenen. Drie varianten die steeds meer groen, water, zit- en speel mogelijkheden boden. Bij het St. Willebrordplein in Tilburg werd bij het presenteren van het schetsontwerp duidelijk dat er (gelukkig) MEER groen moest worden ingetekenen van de bewoners! Ik moet eerlijk zeggen dat ons dat nog niet vaak is overkomen. 

Gemeenten hebben veel openbare ruimte, soms ook wel groen genoemd. Hier liggen echter meer kansen. Het beheer van de openbare ruimte moet minimaal blijven. Er is nauwelijks ruimte voor bijvoorbeeld bloemrijke beplanting. Toch hebben we in gemeente Goirle, ‘s-Hertogenbosch en Vught gezien dat er mogelijkheden zijn indien er eerst een visie wordt gemaakt. RV verbindt kinderen met de openbare ruimte. Scholen liggen vaak op mooie plekken midden in wijken en door de hele gemeente verspreidt. Natuurroutes rond de scholen, langs bestaande parken en openbare ruimte zorgen voor een bijzondere verbinding. Verschillende belangrijke thema’s als realiseren van meer klimaatadaptatie, meer biodiversiteit en meer begrip en kennis over natuur worden zo op een bijzondere manier aan elkaar gekoppeld. 

Meer natuuracceptatie! Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de grens verlegd wordt? Als toeschouwer staan we aan de kant maar kinderen zien we graag spelen in de natuur. We weten weer hoe belangrijk de verbondenheid met de natuur is door er met beide benen in te staan, deze te beleven en te ervaren. 

RV gaat de uitdaging aan. Wilt u ook gaan staan voor meer natuur in uw directe omgeving? 

 

 


Bekijk alle nieuwsberichten

Meer nieuws van RijkenVermaat